Приємна новина
Маємо студентську їдальню
Про це говорили неодноразово і не один рік. Мовляв, багато що маємо, а от на кав’ярню чи їдальню ніяк не спроможемося. Все впиралося у приміщення. У кошти, яких, за словами університетських жартівників, ніколи не буває багато. Але, якщо чогось дуже прагнеш, зрештою стає дійсністю. Наприкінці грудня університетська їдальня справила своє новосілля. У ній працівники навчального року відзначили новорічне свято. Зібралося близько 80 осіб із базової структури і територіально відокремлених підрозділів.
Святу передувала досить серйозна і відповідальна робота. Як будівельників, так і дизайнерів. Особливо останніх. За словами завідуючого кафедрою дизайну А.І. Ломовського, за якийсь тиждень його студенти і працівники виконали місячний обсяг робіт. Бригади щодня змінювали одна одну, докладали всіх зусиль, щоб укластись у досить стислі строки. І це їм вдалося.
Очі відвідувачів їдальні милують розписи стін у стилі кращих зразків українського малярства. Квіти, фантастичні звірі наче перенеслися з відомих картин Марії Приймаченко.
Навіть після найкращого свята завжди наступають звичні будні. А вони в тому, що їдальня має обслуговувати студентів, викладачів, усіх працівників університету. Сюди приходить усе більше людей. Передусім, кому потрібно пообідати. Їм пропонують перші, другі і треті страви. Я познайомилась з меню за один із днів тижня. Того дня в нашій їдальні можна було замовити суп із фрикадельками або ж борщ, другі страви, випити чаю або ж кави. Дехто зі студентів-очників обмежився пиріжками, пампушками та безалкогольними напоями.
- Їдальня розрахована на 80 посадочних місць, - розповідає мені керівник закладу Галина Олександрівна. – Поки що відвідувачів не так багато. Сподіваємося, що згодом, коли більше людей дізнаються про нас, спробують наших страв, і відвідувачів побільшає.
Щодо планів на найближче майбутнє, то вони прості і зрозумілі. Галина Олександрівна назвала головні з них. Це розширення меню (більший вибір страв), і задоволення тих, хто потребує дієтичного харчування.
Питаю кількох студентів, чи все влаштовує їх в їхній їдальні.
- Ми тут лише вдруге-втретє. Все, що замовляли, - високоякісне, свіже, смачне. І ціни доступні.
Фахівець кафедри технології харчування Олена Любенюк теж найкращої думки про їдальню.
- Я тільки вдруге тут. Але буду в їдальні обідати щодня.
У планах закладу відпуск обідів додому, облаштування торговельних точок на поверхах навчальних корпусів, де будуть продаватись пиріжки, печиво, чай, каву, безалкогольні напої. В їдальні можуть влаштовуватись різні особисті свята – вже перший, хоч і невеличкий досвід є.
Хочеться побажати працівникам студентської їдальні успіхів і удачі, а її відвідувачам «Смачного!»
Ірина Андрущенко,
заступник завідуючої
центральної бібліотеки університету
Від себе додам: коли я розповіла про свої відвідини їдальні кільком колегам, ті виявили бажання теж стати її клієнтами. Мовляв, хочеться нормально обідати, а не обходитись чаєм, кавою і печивом.
Газета «Університет «Україна», №1-2, 2010
Кав’ярня БЕЗ ГМО або
студентська їдальня в Університеті «Україна»
Оля Столюк,
студентська прес-служба Університету «Україна»
Чим ми харчуємося? Це питання турбує кожного, хто хоч трохи дбає про власне здоров'я. Mc Donalds і ще півсотні вуличного харчового достатку під назвою «Швидко і не ДОРОГО» переповнюють усі можливі закапелки міста Києва, особливої популярності серед такого «харчпрому» набула територія навколо навчальних закладів. Адже, як доводить практика, немає нічого більш прибуткового, ніж голодний школяр чи студент.
Виникає питання, що робити? Носити з собою «тормозок» − вузлик із домашньою їжею?! Це не вихід, якщо ти - студент, а тим більше, якщо студент з іншого міста. Ти або споживаєш те, що пропонує вулиця, або готуєш сам, що в умовах гуртожитку прирівнюється до героїзму.
Саме це замкнене коло й підштовхнуло нас на вивчення асортименту та якості пропонованого продукту в студентській їдальні нашого університету. Хотілося з’ясувати, чи є вона альтернативою «Швидко і не ДОРОГО» на зупинках.
Для початку ми провели невелике опитування серед студентів на тему: «Що для них означають слова «студентська їдальня?». І ось про що ми довідалися:
- Чи відвідуєте ви студентську їдальню?
Так, я регулярно там харчуюся - 72%
Так, я бував (-ла) там декілька разів - 26%
- Чи є альтернатива студентській їдальні?
Перекушувати в магазинах - 36%
У різних кафе - 27%
В основному вдома - 18%
Їжа на зупинках - 9%
- Як би ви схарактеризували студентську їдальню?
Можливість весело провести час у компанії друзів - 45%
Свято шлунка - 30%
Важко відповісти - 10%
Ніяк, їм удома - 5%
Я п'ю тут тільки каву - 10%
- Що вас приваблює у студентській їдальні?
Можна смачно і недорого поїсти - 72%
Ідеальне місце для прогулювання пар або очікування їх початку - 8%
Можливість зустрітися з друзями - 15%
Можливість списати або доробити домашнє завдання - 5%
І були приємно здивовані, тому що з опитаних 72%, а їх близько 500 осіб, віддають перевагу саме їдальні університету. Тому що тут можна смачно й недорого пообідати.
Задовольнившись думкою споживачів, ми вирішили поспілкуватися із завідувачкою їдальні Галиною Олександрівною:
- Скажіть, за яким принципом було обрано інтер'єр і підібрано меню?
- Ми намагалися зробити так, щоб було максимально затишно і комфортно для всіх. Кафедра технологій харчування на чолі з Калакурою Марією Михайлівною допомогла у доборі обладнання та посуду, а також персоналу: Федір − випускник нашого університету, а Сергій та Олена навчаються на заочному відділенні.
При вході можна швиденько перекусити і випити каву/чай або просто купити води. Тому замість столів ми виставили високі стійки. Другий зал ми стилізували під орнаментальний обідній зал, у якому можна повноцінно пообідати, насолодившись при цьому приємною музикою і теплом (хай і уявним), але від каміна. Третій зал було зроблено в українському стилі, що дає змогу ненадовго зануритися у «Стародавнє українське село». Це єдиний зал, який за необхідности можна закрити ширмою для більшого усамітнення. Що стосується меню, то спочатку вивчався попит, контингент. Запитували у студентів, чого б вони хотіли. Потім методом порівняння і відбору ми зупинилися на конкретних стравах, які, залежно від сезону, періодично змінюємо й удосконалюємо.
- Чому більше віддається перевага: напівфабрикатам чи готуєте все самі? І чи є у вас дієтичні страви?
- Звичайно ж, готуємо все самі. Теперішня напівфабрикатна продукція абсолютно не викликає жодної довіри. Ми завжди готуємо як для себе і виставляємо на потік усе свіже. Гігієна і якість − ось основоположні правила нашої роботи. Ми враховуємо, по можливості, всі побажання наших клієнтів. А що стосується дієтичних страв, то маємо спеціальний стенд, де міститься пісна продукція, а також продукція для діабетичного харчування.
- Чи передбачено особливі умови для харчування інвалідів, що мають проблеми із зором, з опорно-руховим апаратом, послуговуються візком чи милицями тощо?
- Так, це питання частково вирішилося за допомогою виїзних буфетів на поверхах і спеціальної кімнати на першому поверсі поряд із їдальнею. Надалі ми плануємо зробити послугу замовлення обідів по телефону просто до аудиторії.
- Чи готуєте ви на замовлення? І чи проводяться у вас корпоративні заходи?
- Так, за час роботи у нас з'явилися постійні клієнти, в основному це викладачі. Відзначаються ювілеї, дні народження, зустрічі випускників тощо. Іноді в нашій їдальні проводяться посиденьки з нагоди випускного або захисту дисертацій. Тоді заздалегідь обумовлюється меню, час і ціна відповідно.
- Студент для Вас насамперед – простий споживач чи дитина, яка потребує якісного повноцінного харчування?
- Звичайно ж, більшою мірою дитина, яка потребує повноцінного харчування. Саме тому ми намагаємося не підвищувати ціни, розуміючи, що студентам навіть ці ціни б'ють по кишені. Ми намагаємося зробити так, щоб при мінімальних цінах зберігалася максимальна якість продукції.
Таким чином, ми бачимо, що в цілому в студентській їдальні при мінімальних витратах можна смачно пообідати і приємно відпочити. А для особливих скептиків, які не довіряють подібним закладам, хочу навести свої спостереження: у їдальні завжди чисто, чітко проглядається злагоджена робота всього колективу. На кухні все організовано системно та охайно, впадає в око відповідальне ставлення кухарів до своєї роботи, а отже і до студентських шлунків у цілому.
Побажання від студентів:
Олена, студентка-заочниця (4 курс): Я би дуже хотіла, щоб у нашій їдальні було побільше смачненького: кекси, різноманітні тортики, еклери. Тому що ніщо так не піднімає настрій і не підвищує мозкову активність, як шматочок солоденького тортика.
Олена, студентка 4 курсу (денна форма навчання): Я смакую в їдальні лише каву. І мені хотілося б, щоб цей «еліксир наснаги та енергії» пропонували не в паперових стаканчиках, а в елегантних кавових філіжаночках. Це і зручніше, й естетичніше.
Артем, студент IV курсу (денна форма навчання): Як на мене, наша їдальня не схожа на інші студентські заклади харчування. У ній затишно, просторо, завжди тобі посміхаються, завжди люб’язні. Туди заходиш, як у гарну кав’ярню, не вистачає тільки барної стійки, а так усе є. Необхідно тільки над назвою трішки помудрувати, а то «їдальня» звучить якось не солідно.
Оля, студентка IV курсу (денна форма навчання): Хотілося б урізноманітнити вибір гарнірів. А так все чудово. І чай хотілось би пити з чашок, а не зі стаканчиків.
Ось таким є асортимент маленьких забаганок/претензій у наших студентів. А особисто від себе додам (як фаховий кухар із досвідом роботи на теплоходах Київського річкового порту та досвідом приготування страв французької, мароканської, української кухні у ресторанах (тобто: плавали – знаєм!): із усіх студентських їдалень, де мені довелося обідати, ця − найліпша. І не тому, що своя, а тому що: 1. тут готують якісно і смачно; 2. каву подають молоді, привітні хлопці (не жонаті!!!); 3. приємно харчуватися там, де бачиш, хто готує, і як. Вони довіряють нам, а ми їм.
Отже, залишається побажати всьому колективу здоров’я, сил і бажання працювати так і надалі.
Макет їдальні у студентському містечку